Campania „Porti deschise” 2019

Ascultă Pagina
Campania „Porti deschise” 2019

Cea de-a V-a ediție a Campaniei ”Porți deschise-spre comunitate” se finalizează prin vizite în centrele de adulți și de copii din structura DGASPC Suceava în perioada 6-7 iunie 2019.

Menționăm faptul că ediția a IV-a a Campaniei ”Porți deschise –spre voluntariat” de anul trecut a avut  un ecou deosebit, atingându-și scopul, acela de a oferi transparență serviciilor oferite, de a facilita schimburi de experiență dar și de a implica  societatea civilă în acțiunile și proiectele noastre.,

În ediția din acest an, Campania ”Porți deschise-spre comunitate”, a primit notă mai amplă și anume aceea de colaborare comunitară, interinstituțională și, de ce nu, internațională. Scopul campaniei a fost, ca pe lângă prezentarea serviciilor noastre, să promovăm inițiativele publice sau private din comunitățile care acordă o atenție sporită domeniului  de asistență socială, comunități  care și-au dezvoltat  servicii de prevenire la nivel local dar și să facilităm dezvoltarea relațiilor de colaborare între autorități publice locale și ONG-uri care pot sprijini dezvoltarea unor astfel de servicii,  ceea va conduce, cu siguranță,  la reducerea ratei abandonului familial dar și școlar precum  și a situațiilor de risc, neglijență sau exploatare pentru toți membrii comunității.

 

  1. DESĂȘURAREA ACȚIUNILOR: 1 APRILIE – 31 MAI 2019 :
  2. 1. Cu sprijinul Consiliului Județean Suceava, în debutul Campaniei ”Porți deschise- spre comunitate” din acest an, am inițiat un schimb de experiență cu Regiunea Cernăuți din Ucraina și Raionul Soroca din Republica Moldova, astfel încât în data de 4 aprilie 2019, am avut o primă întâlnire la sediul DGASPC Suceava, cu specialiști din cadrul serviciilor de asistență socială din Republica Moldova. La întâlnire a participat și domnul Marin Gheorghe Niță, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava.

Întâlnirea care a avut un caracter informal și informativ, a creat o punte de legătură între specialiștii DGASPC și specialiștii din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecție a Familiei Soroca și deschide seria acțiunilor din cadrul celei de a V-a ediții a Campaniei ”Porți deschise” –spre comunitate. După prezentarea serviciilor sociale din Raionul Soroca și Județul Suceava, a urmat partea de întrebări, schimburi de informații, de legislație și putem afirma că a fost un schimb de informații extrem de interesant între specialiști.

  1. În data de 11 aprilie 2019, am avut a doua întâlnire la care au participat reprezentanții primăriilor din orașe și municipii (viceprimari, secretari, șefi DAS/SPAS/Birouri de asistență socială), Fundația FARA prin doamna Carmen Netedu, director programe, o delegație din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Familiei Ocnița Republica Moldova cu conducerea și specialiștii   din cadrul serviciilor DGASPC Suceava.

Au participat de 25 reprezentanți din cadrul a 13 primării, 4 delegați din Republica Moldova și șefii serviciilor de specialitate din cadrul DGASPC Suceava.

De remarcat faptul că începând cu  anul 2015, legislația din Republica Moldova s-a orientat foarte mult către comunitate și rezolvarea problemelor sociale la nivel local. Astfel, asistenții sociali din cadrul primăriilor sunt angajați ai Direcțiilor de Asistență Socială și Protecția Familiei, astfel încât cazurile sunt instrumentate de specialiști și rezolvate la nivel local, iar pentru cazurile de urgență, dispoziția de preluare în regim de urgență este semnată de primar care reprezintă Autoritatea Tutelară Locală. Ajutoarele sociale (fondul de ajutor monetar) sunt  în sarcina Direcței și sunt acordate în cazuri  de urgență. Au o rețea de asistenți paternali  și există foarte puține  centre de plasament precum dar și case sociale cu familii angajate să primească în plasament un număr mai mare de copii. În structura Direcției se află și rețeaua de îngrijire la domiciliu pentru bătrâni dar și rețeaua de asistenți personali pentru persoanele cu handicap din fiecare comunitate.  Au câteva azile pentru persoane vârstnice iar persoanele cu handicap grav care nu pot fi îngrijite de asistenți personali, sunt internate în spitale aparținând Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

  1. În data de 26 Aprilie 2019, am avut o a treia întânire, de această dată cu cu ONG-urile partenere, care ne-au fost alături de-a lungul timpului dar și cu organizațiile care au raspuns apelului nostru anul trecut și au desfășurat acțiuni de voluntariat cu copiii din centrele noastre de plasament (ajutor la teme, excursii, ieșiri la teatru, la cinema sau pur și simplu, în oraș.

Am discutat despre noi proiecte, despre nevoile identificate în comunitățile sucevene și despre modul în care organizațiile se pot implica la nivel local pentru prevenirea abandonului și separării copiilor de familie, a abandonului școlar, pentru sprijinirea persoanelor vârstnice și dezvoltarea de servicii sociale în comunitățile sucevene.

  1. În data de 9 Mai 2019, am avut a patra întâlnire la care au participat reprezentanți din cadrul a 21 de autorități locale  (primari, viceprimari, secretari, compartimente de asistență socială), dar și reprezentanți ai ONG-urilor partenere (Fundația FARA, Te Aud România, Tineri de Succes, Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Consiliul Județean al Elevilor, Asociația PACT, Asociația Casa Betel), precum și  conducerea și specialiștii   din cadrul serviciilor DGASPC Suceava.

 Faptul că am adus la aceeași masă reprezentanți ai autorităților locale și ai organizațiilor neguvernamentale, a avut rezultate peste așteptări, deoarece primarii au fost încântați de faptul că pot colabora cu ONG-urile pentru a implementa și susține dezvoltarea de servicii sociale la nivel local dar și pentru faptul că, în cazurile de risc, pot apela la reprezentanții ONG-urilor prezente.

  1. În data de 15 Mai 2019, la cea de-a cincea întâlnire din cadrul campaniei, au participat reprezentanți din cadrul a 10 autorități locale (primari, viceprimari, secretari, compartimente de asistență socială), dar și reprezentanți ai ONG-urilor partenere, având același scop, acela de a facilita comunicarea și colaborarea dintre autorități și ONG-uri.

Fiecare primărie și-a prezentat  structura socială, serviciile sociale existente sau nu, nevoile identificate precum și eventualele colaborări un ONG-uri partenere. De asemenea, s-a descutat despre nevoile identificate la nivelul comunităților locale, s-a răspuns la   întrebări, s-au emis idei despre dezvoltarea  colaborării  între specialiști și reducerea situațiilor de risc.

  1. În data de 22 Mai 2019, la cea de-a șasea întâlnire, au participat reprezentanți din cadrul a 22 autorități locale (primari, viceprimari, secretari, compartimente de asistență socială), dar și reprezentanți ai ONG-urilor partenere, având același scop, acela de a facilita comunicarea și colaborarea dintre autorități și ONG-uri.
  2. În data de 29 Mai 2019, la cea de-a șaptea întâlnire au participat reprezentanți din cadrul a 21 autorități locale (primari, viceprimari, secretari, compartimente de asistență socială), dar și reprezentanți ai ONG-urilor partenere, având același scop, acela de a facilita comunicarea și colaborarea dintre autorități și ONG-uri.
  3. În data de 30 Mai 2019, la cea de-a opta întâlnire au participat reprezentanți din cadrul a 12 autorități locale (primari, viceprimari, secretari, compartimente de asistență socială), dar și reprezentanți ai ONG-urilor partenere, având același scop, acela de a facilita comunicarea și colaborarea dintre autorități și ONG-uri.

CONCLUZII:

Aceste întâlniri au reprezentat un pas important în dezvoltarea relațiilor de colaborare dintre autorități publice locale și ONG-urile din sectorul privat care pot interveni în plan local, pentru identificarea împreună a nevoilor comunitare și dezvoltarea de servicii sociale de prevenire a situațiilor de risc la nivel local.

 

Probleme identificate și nevoi neacoperite la nivelul comunităților sucevene:       Probleme: abandon școlar, copii rămași singuri acasă, fără reprezentant legal, abuzați prin cerșetorie, exploatare prin muncă,  violență școlară/domestică,  bătrâni singuri acasă, lipsa locurilor de muncă, părinți dependenți de ajutorul social, lipsa posibilităților de reintegrare în familie a copiilor din sistemul de protecție etc

Nevoi: echipe mobile comunitare/zonale pentru consilierea și susținerea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, rețele de îngrijire la domiciliu a persoanelor cu dizabilități/persoanelor vârstnice care nu au susținători, școala părinților/educarea adulților, after school pentru reducerea abandonului școlar (centrele de zi sunt prea costisitoare pentru comunități!), sprijin pentru persoanele cu dizabilități din comunitate (cluburi, ateliere etc), sprijin reintegrare în familie a copiilor din sistemul de protecție, sprijin reintegrare în familie a persoanelor adult cu handicap din centrele de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică ale DGASPC.

 

  1. CALENDAR ACȚIUNI ”PORȚI DESCHISE” :
  • În data de 6 iunie 2019:

–  ora 9.00: Întâlnire de analiză și prezentare a concluziilor la final de campanie, la care sunt invitați reprezentanți ai instituțiilor și  ONG-urilor partenere,

–  Porți deschise în  toate centrele pentru adulți cu dizabilități din structura DGASPC Suceava, conform calendarului anexat,

  • În data de 7 iunie 2019:

–   Porți deschise în  toate centrele pentru copii din structura DGASPC, conform calendarului anexat,

Coordonator Campanie,

Nicoleta Daneliuc                                                         

INAPOI
Sari la conținut